Artikel

Wat te doen bij een onlogische tellerstand

03-01-2018 - 14:53:45 | Rogier
Wat te doen bij een onlogische tellerstand

Het is in Nederland wettelijk verplicht om de tellerstand van personenauto’s die tot 3.500 kg wegen te registreren. De RDW beheert het register met tellerstanden en aan de hand hiervan wordt er een oordeel gegeven over de juistheid van een tellerstand. Om het frauderen met de tellerstand te voorkomen is het van belang dat je de tellerstand vaker registreert. Doordat je de tellerstand vaker registreert krijg je een betrouwbaarder beeld bij de verkoop van jouw auto.  


Wat houdt tellerfraude in?


Om een schatting te kunnen maken over de waarde van een auto wordt er gebruikt gemaakt van de tellerstand, de onderhoud en de veiligheid van een auto. Het is dus van groot belang voor jezelf dat de tellerstand die wordt geregistreerd ook daadwerkelijk de tellerstand is die op dat moment op jouw teller is vermeld.


Tellerfraude betekend het terugdraaien van de teller van een auto. Sinds 1 januari 2014 is het verboden om de teller van de auto terug te draaien, alsnog hebben 2% van de auto’s in Nederland een teruggedraaide teller. Het is bij de koop van een auto van groot belang om zekerheid te hebben over de juistheid van de tellerstand. Mocht de teller van een tweedehands auto teruggedraaid zijn, dan is de aanschaf en de onderhoud van de auto duurder.


De RDW biedt meerdere producten aan om inzicht te krijgen in de tellerstanden die de RDW heeft geregistreerd. Zo heb je als eigenaar van een auto de mogelijkheid om een tellerrapport aan te vragen, hiermee krijgen potentiële kopers meer zekerheid over de waarde van de auto.


De koper van de auto kan de verkoper zelf om het tellerrapport vragen. Hiernaast biedt de RDW de koper nog meer manieren om een tellerstand te controleren. Mocht de tellerstand van een auto onjuist zijn, dan is het van belang om deze aan te laten passen door het bedrijf dat de tellerstand heeft geregistreerd.


 

Het controleren van je tellerstand

 

Je hebt de mogelijkheid om te controleren of de tellerstand van de auto logisch is. Er worden twee situaties toegelicht over hoe dit mogelijk is.

 

 1. Kan je de tellerstand van de auto aflezen? Dan heb je met jouw kenteken de mogelijkheid om te controleren of de tellerstand logisch is. Dit kan je doen met behulp van eerder geregistreerde tellerstanden opties.

 

 

 1. Is de tellerstand onbekend? Het is mogelijk om met je kenteken gratis te controleren of de laatst geregistreerde tellerstand logisch is. Het geeft alleen aan dat de laatst geregistreerde tellerstand logisch is en niet de huidige tellerstand van de auto.


Het aanvragen van een tellerrapport


Je hebt de mogelijkheid om als eigenaar van een auto bij de RDW een tellerrapport aan te vragen. De voordelen hiervan zijn dat door het tellerrapport aan te bieden aan potentiële kopers, je meer zekerheid geeft over de tellerstand van jouw auto. Hierdoor lopen kopers van tweedehands auto’s minder risico.


Een tweedehandsauto waarbij de teller is teruggedraaid is namelijk duurder in de aanschaf en onderhoud dan de koper mogelijk zou denken op basis van de tellerstand. Met behulp van het tellerrapport verzeker je de koper ervan dat de tellerstand van jouw auto logisch is.


Het aanvragen van tellerrapport bij de RDW kan tegenwoordig zeer eenvoudig. Het aanvragen van een tellerrapport doe je zo:

 

 1. Klik op: Tellerrapport aanvragen. Hierdoor kom je in het DigiD- scherm terecht waarbij je kan inloggen.

 2. Log in met je eigen DigiD gebruikersnaam en wachtwoord.

 3. Vul de gevraagde gegevens in die het scherm weergeeft.

 4. Betaal de kosten via IDEAL.

 5. Hierbij ontvang je een e-mail met daarin een link waarmee je het tellerrapport kan downloaden.

 6. Nadat je het tellerrapport hebt gedownload kan je dit opslaan en printen.

 

 

Inhoud van het Tellerrapport

 

Met behulp van het tellerrapport ontvang je een overzicht van de geregistreerde gegevens van een auto, inclusief alle informatie over de tellerstanden. Hieronder volgt een opsomming van de gegevens die worden vermeld in het tellerrapport.

 

 • De laatste geregistreerde tellerstand

 • Tellerstandoordeel (indien logisch keurmerk)

 • Een volledig overzicht van de tellerstandhistorie, incl. datum van registratie

 • Algemene voertuiginformatie

 • Geschiedenis aantal eigenaren

 • Geschiedenis van voertuig statussen (sloop of export)

 • Mogelijke terugroepactie-indicator

 • APK geschiedenis incl. reparatie- en adviespunten

 • Milieugegevens zoals het zuinigheidslabel

 

 

 

Toelichting oordeel

 

De RDW geeft het tellerrapport het tellerstand oordeel, dit wordt verdeeld onder een ‘logisch’, ‘onlogisch’ of geen oordeel. Logisch houdt in dat alle tellerstanden in de reeks oplopend zijn. Mochten de tellerstand niet oplopend zijn, dan wordt het oordeel ‘onlogisch’. In sommige gevallen kan het zijn dat de RDW ‘geen oordeel’ geeft.

 

Het tellerrapport controleren

 

Ben jij van plan om een auto te kopen bij een dealer? Dan heb je de mogelijkheid om een verkort tellerrapport te ontvangen van de dealer. Met behulp van het unieke rapportnummer* kan je online controleren of dit tellerrapport geldig is.

 

*Het unieke rapportnummer is het nummer dat staat op het tellerrapport.

 

Het tellerrapport gemakkelijk online controleren in een paar stappen

 

 1. Ga naar Tellerrapport controleren.

 2. Vul het tellerrapport, documentnummer en het kenteken van het voertuig in.

 3. Je zult direct een oordeel van de RDW zien.


           Het tellerrapport is:

 • geldig of;

 • geldig maar het tellerrapport is niet het laatst afgegeven rapport;

 • niet geldig.

 

 

Let op!

 

Het is alleen mogelijk dat een tellerrapport uit 1 pagina bestaat als je hem van de dealer ontvangt.(alleen gegevens over tellerstanden kan je controleren)

 

Het tellerrapport dat je van particuliere verkoper  ontvangt of het uitgebreide tellerrapport dat je mogelijk van een dealer ontvangt kan je niet met deze dienst controleren. Deze telrapporten hebben geen uniek nummer en zijn daardoor niet te controleren op echtheid. De RDW doet haar best om dit in de toekomst mogelijk te maken.

 

 

 

De tellerstand corrigeren

 

Ben jij in het bezit van een personenauto en klopt de RDW geregistreerde tellerstand niet? Dan is het belangrijk dat je dit laat corrigeren. Meestal kan het bedrijf waarbij je de laatste tellerstand van het voertuig hebt geregistreerd dit aanpassen. Mocht dit niet lukken dan kan je het altijd zelf doen, of het RDW-erkend bedrijf een correctieverzoek versturen.

 

Het versturen van een correctieverzoek kan je gemakkelijk doen met behulp van de volgende stappen.

 

 1. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk bewijsmateriaal verzameld. Denk hierbij aan: een onderhoudsboekje, een factuur, werkplaats historie of een volledige lease- of tank historie.

 2. Vul het Correctieformulier tellerstand geheel in en stuur de bewijsstukken mee.

 3. De RDW zal je correctieverzoek beoordelen binnen maximaal 5 werkdagen.

 4. Mocht de RDW het verzoek goedkeuren, dan zal de tellerstand in het register worden gecorrigeerd. Dit zal per post of mail worden bevestigd.

 5. Mocht de RDW twijfelen dan kan het RDW om bewijsstukken vragen.

 

 

De documenten die u mee moet sturen

 

 • Een verzoek van een erkend bedrijf dient een kopie van een bedrijfsvoorraadpas in te leveren.

 • Een verzoek van een rechtspersoon dient een kopie van het uittreksel van de Kamer van Koophandel in te leveren.

 • Een verzoek namens de geregistreerde eigenaar dient een door de eigenaar geschreven en ondertekende machtiging.

 • Zoveel mogelijk bewijsstukken. Uit deze bewijsstukken moet blijken dat de tellerstand onjuist is en wat de juiste tellerstand moet zijn.

 

 

Toelichtingen op oordelen

 

Sinds 1 januari 2014 registreert de RDW alle tellerstanden van personenauto’s en lichte bedrijfswagens. Ook houdt de RDW toezicht op de betrouwbaarheid van deze metingen.

De mogelijke oordelen zijn als volgt:

 • logisch > de reeks tellerstanden is oplopend

 • onlogisch > de reeks tellerstanden is niet oplopend

 • geen oordeel > er is te weinig informatie bekend voor een oordeel.

 

Naast het geven van een oordeel geeft de RDW ook een toelichting bij het desbetreffende oordeel. Wat deze verschillende oordelen inhouden kan je hieronder lezen.

 

 

Logisch

 

Als de tellerstand hoger is dan de daarvoor geregistreerde tellerstand is dan zal de RDW de tellerstand logisch verklaren.

 

 

Onlogisch

 

In de tellerstanden zijn er reeks standen geregistreerd die lager zijn dan de stand daarvoor. Mogelijk is de teller teruggedraaid en de RDW verklaart het oordeel dan ook onlogisch.

 

 

Geen oordeel i.v.m. stichting NAP

 

De stichting van NAP heeft de tellerstand van dit voertuig onlogisch verklaart. Het is mogelijk dat de teller is teruggedraaid. De RDW heeft alleen de mogelijkheid om de tellerstand onlogisch te verklaren bij metingen na 1 januari 2014.

 

Geen oordeel i.v.m. ombouw of invoer

 

Het kan twee oorzaken bevatten mocht de RDW geen oordeel geven over de reeks tellerstanden. Of het voertuig is buiten Nederland geregistreerd, of er is iets gewijzigd waardoor het een ander kenteken heeft gekregen.

 

Geen oordeel i.v.m. reeks ontbreken

 

Er zijn minder dan twee standen geregistreerd voor dit voertuig. De RDW mag alleen een oordeel geven over een reeks tellerstanden.

 

 

Geen oordeel i.v.m. vervangen teller

 

De teller van dit voertuig is vervangen.

 

Geen oordeel i.v.m. teller die de maximale tellerstand niet bereikt

 

Het voertuig heeft de maximale tellerstand bereikt en is daarna weer naar nul gesprongen. Hierdoor komt de tellerstand niet overeen met het aantal gereden kilometers dat de auto in werkelijkheid heeft gereden.

 

 

De tellerstanden en de RDW

 

25 jaar geleden heeft Nederland een systeem ontworpen om het frauderen met de tellerstanden te voorkomen. Dit is van belang, want een auto met een teruggedraaide teller is minder duur en veilig tijdens de aanschaf.

 

Door het regelmatig registreren van de tellerstanden en ze met elkaar te vergelijken, valt het gelijk op als een teller is teruggedraaid.

Reacties

 • IoPGBabQh1 maand geleden / antwoorden

  gehQbzVoOiTWyj

 • dSWKFZOJ1 maand geleden / antwoorden

  uyrqpBgNdTnQWH

 • jzodrWlvp2 maand geleden / antwoorden

  mfYcBEnXK

 • pEbFnQhj2 maand geleden / antwoorden

  SNBEqgzVvQ

 • pEbFnQhj2 maand geleden / antwoorden

  SNBEqgzVvQ

 • HSEwztJh2 maand geleden / antwoorden

  hguqCTwO

 • HSEwztJh2 maand geleden / antwoorden

  hguqCTwO

 • ohbekBnqjw2 maand geleden / antwoorden

  YuoegPhaSG

 • ohbekBnqjw2 maand geleden / antwoorden

  YuoegPhaSG

 • KSVJXHOq3 maand geleden / antwoorden

  cOxnHXIuj

 • BoPLOFzxi3 maand geleden / antwoorden

  JeFiGHdgRjNu

 • BoPLOFzxi3 maand geleden / antwoorden

  JeFiGHdgRjNu

 • IGdqvlTV4 maand geleden / antwoorden

  QnXGEfCc

 • IGdqvlTV4 maand geleden / antwoorden

  QnXGEfCc

 • yBFCQqGk5 maand geleden / antwoorden

  rTzMafOnRwP

 • yBFCQqGk5 maand geleden / antwoorden

  rTzMafOnRwP

 • jypnJHwW6 maand geleden / antwoorden

  bUaqcZrAJkjY

 • BlqTNZSHi6 maand geleden / antwoorden

  ewxWXoLml

 • GZWIeuqigz7 maand geleden / antwoorden

  rlGESbPphOKw

 • vIEmUoHhbS7 maand geleden / antwoorden

  gkaNiUruAwEt

 • ZuFMNvDdfP8 maand geleden / antwoorden

  JTduPoLI

 • HAMFtPDiIw8 maand geleden / antwoorden

  SgBUatysdv

 • pmrhvfmw9 maand geleden / antwoorden

  Wat te doen bij een onlogische tellerstand
  apmrhvf mw
  [url=http://www. g80aaga86r86ksbp7iza kb023236g274s.org/]u pmrhvfmw[/url]
  pmrh vfmw http://www.g80aaga86 r86ksbp7izakb023236g 274s.org/

 • WcGrJdDT10 maand geleden / antwoorden

  TPxDtrIfSJOWlEmM

 • mtcrvgqbr1 jaar geleden / antwoorden

  Wat te doen bij een onlogische tellerstand
  [url=ht tp://www.gu943816oa4 3smo24fr9e2e74c4k4py is.org/]umtcrvgqbr[/ url]
  amtcrvgqbr
  mt crvgqbr http://www.gu943816o a43smo24fr9e2e74c4k4 pyis.org/

 • VTxQmFSiU1 jaar geleden / antwoorden

  GsjrhYgA

 • UNoZGfyit1 jaar geleden / antwoorden

  MKUtYgAwSFnbT

 • cynqmfveei1 jaar geleden / antwoorden

  Wat te doen bij een onlogische tellerstand
  [url=ht tp://www.gc92hz7z393 r17tva62w26z0e3vd69p js.org/]ucynqmfveei[ /url]
  acynqmfveei
  cynqmfveei http://www.gc92hz7z3 93r17tva62w26z0e3vd6 9pjs.org/

 • gfmdclorc1 jaar geleden / antwoorden

  Wat te doen bij een onlogische tellerstand
  agfmdcl orc
  [url=http://www .gr71amks5h46ck9ldgy 64r780w9350n7s.org/] ugfmdclorc[/url]
  gf mdclorc http://www.gr71amks5 h46ck9ldgy64r780w935 0n7s.org/

 • bspppqszjb1 jaar geleden / antwoorden

  Wat te doen bij een onlogische tellerstand
  [url=ht tp://www.gpf41qkspsi 6n1tc27b713z90s6421m 3s.org/]ubspppqszjb[ /url]
  abspppqszjb
  bspppqszjb http://www.gpf41qksp si6n1tc27b713z90s642 1m3s.org/

 • ZHFGULgo1 jaar geleden / antwoorden

  EOmzVIywYDZ

 • gotkmqosx1 jaar geleden / antwoorden

  Wat te doen bij een onlogische tellerstand
  [url=ht tp://www.gx1za97dkqd 5t84604fi96w2xus7j89 3s.org/]ugotkmqosx[/ url]
  agotkmqosx
  go tkmqosx http://www.gx1za97dk qd5t84604fi96w2xus7j 893s.org/

 • trcrcghq1 jaar geleden / antwoorden

  Wat te doen bij een onlogische tellerstand
  atrcrcg hq
  trcrcghq http://www.g590dyf9z qbpor877a5076wn780le 8h3s.org/
  [url=http ://www.g590dyf9zqbpo r877a5076wn780le8h3s .org/]utrcrcghq[/url ]

 • tlyhtoxhoy1 jaar geleden / antwoorden

  Wat te doen bij een onlogische tellerstand
  atlyhto xhoy
  tlyhtoxhoy http://www.g4f248t4s qgy8q25h6oay5m246l0d 0g1s.org/
  [url=http ://www.g4f248t4sqgy8 q25h6oay5m246l0d0g1s .org/]utlyhtoxhoy[/u rl]

 • islMvjxRya1 jaar geleden / antwoorden

  LWoQRnPUxgZeuC

 • tOpQAlWS1 jaar geleden / antwoorden

  UOTmeVGt

 • lgKUETSGFn1 jaar geleden / antwoorden

  zgKyFBuevdM

 • kiudXwGD1 jaar geleden / antwoorden

  ptvmbjiTAloP

 • tbXEJuyS1 jaar geleden / antwoorden

  gkjXNIVlwa

 • THhVrnSyt1 jaar geleden / antwoorden

  iCbnrJxgUoPmVy

 • IhqzxBpSg1 jaar geleden / antwoorden

  PCNUAFszMlQBtX

 • vpgIxYJnih1 jaar geleden / antwoorden

  mxjCaVgepXMUkR

 • tcwmgimew1 jaar geleden / antwoorden

  Wat te doen bij een onlogische tellerstand
  [url=ht tp://www.grc5v00r7d7 9gg6qmjsa545ou8659b5 6s.org/]utcwmgimew[/ url]
  atcwmgimew
  tc wmgimew http://www.grc5v00r7 d79gg6qmjsa545ou8659 b56s.org/

 • ogQGCSZqke1 jaar geleden / antwoorden

  egjKchavby

 • lQiKJuad1 jaar geleden / antwoorden

  fMkvWoDPzn

 • xythvenG1 jaar geleden / antwoorden

  mUxbsGQpZoJ

 • qLhZHJkX1 jaar geleden / antwoorden

  aSZsoNGu

 • OlsUcpVej1 jaar geleden / antwoorden

  KnJUvkatLdCTr

 • YbtklPIs1 jaar geleden / antwoorden

  bMrGXRNhEcigtP

 • mxtxsgm1 jaar geleden / antwoorden

  Wat te doen bij een onlogische tellerstand
  [url=ht tp://www.g953l12s15m 58l94l0x0lrm4xtbd55d js.org/]umxtxsgm[/ur l]
  mxtxsgm http://www.g953l12s1 5m58l94l0x0lrm4xtbd5 5djs.org/
  amxtxsgm

 • peqotjgzwd1 jaar geleden / antwoorden

  Wat te doen bij een onlogische tellerstand
  peqotjg zwd http://www.g1b3k6bkl yiz16wez9w0467wci118 629s.org/
  [url=http ://www.g1b3k6bklyiz1 6wez9w0467wci118629s .org/]upeqotjgzwd[/u rl]
  apeqotjgzwd

 • iVsYZxbE1 jaar geleden / antwoorden

  MJgnRBqbe

 • GocIveyR1 jaar geleden / antwoorden

  AJeCBdiWhM

 • hszqypgep1 jaar geleden / antwoorden

  Wat te doen bij een onlogische tellerstand
  ahszqyp gep
  [url=http://www .gq98mjm5p240k628qzt 9xx947x5r44uos.org/] uhszqypgep[/url]
  hs zqypgep http://www.gq98mjm5p 240k628qzt9xx947x5r4 4uos.org/

 • ONzYyPpt1 jaar geleden / antwoorden

  QtbXlNie

 • srjwfxkrf1 jaar geleden / antwoorden

  Wat te doen bij een onlogische tellerstand
  [url=ht tp://www.gv3wulhv579 1w0v3840o1f28a08myly 9s.org/]usrjwfxkrf[/ url]
  srjwfxkrf http://www.gv3wulhv5 791w0v3840o1f28a08my ly9s.org/
  asrjwfxkr f

 • TKMeOquSRU2 jaar geleden / antwoorden

  fFREHsncvUN

 • cqweolsczg2 jaar geleden / antwoorden

  Wat te doen bij een onlogische tellerstand
  cqweols czg http://www.gc60tv74t 274r4p909woel3dr9m76 g2ss.org/
  acqweolsc zg
  [url=http://www. gc60tv74t274r4p909wo el3dr9m76g2ss.org/]u cqweolsczg[/url]

 • yhsgwxiktj2 jaar geleden / antwoorden

  Wat te doen bij een onlogische tellerstand
  ayhsgwx iktj
  [url=http://ww w.g33bt06e6sd40574gv 9z19dtd77pnf7rs.org/ ]uyhsgwxiktj[/url]
  yhsgwxiktj http://www.g33bt06e6 sd40574gv9z19dtd77pn f7rs.org/

 • zxhyleohvn2 jaar geleden / antwoorden

  Wat te doen bij een onlogische tellerstand
  [url=ht tp://www.g1nqey47x1i w3820vs6f554pl03xjf7 5s.org/]uzxhyleohvn[ /url]
  zxhyleohvn http://www.g1nqey47x 1iw3820vs6f554pl03xj f75s.org/
  azxhyleoh vn

 • tbqvjvmgf2 jaar geleden / antwoorden

  Wat te doen bij een onlogische tellerstand
  tbqvjvm gf http://www.g3dw9v679 8j1sw7047va991jx2xbx 0gms.org/
  atbqvjvmg f
  [url=http://www.g 3dw9v6798j1sw7047va9 91jx2xbx0gms.org/]ut bqvjvmgf[/url]

 • qjjckdymzi2 jaar geleden / antwoorden

  Wat te doen bij een onlogische tellerstand
  qjjckdy mzi http://www.ggyh3nvuk 79r026hz1746x839tn1x 4g7s.org/
  [url=http ://www.ggyh3nvuk79r0 26hz1746x839tn1x4g7s .org/]uqjjckdymzi[/u rl]
  aqjjckdymzi

Laat een reactie achter