Artikel

Dagwaarde auto

12-10-2016 - 16:10:56 | Beheer
Dagwaarde auto

Foto van geldDe dag waarde weten van een auto is erg belangrijk bij het verkopen van u auto. Of het nou gaat om een particuliere auto verkoop of als u gaat inruilen. Het is verstandig om van te voren de dagwaarde van u auto te weten.

Op het internet kunt u diverse hulpmiddelen vinden om de dagwaarde van uw auto te berekenen. Zo heeft de ANWB een rekenhulp die een ruwe inschatting geeft van hoeveel de auto waard is. Eventueel kunt u ook gratis gebruik maken van een zogeheten autoveiling. Bij een autoveiling krijgt u een bod op de auto. U meldt kosteloos uw auto aan en vult nauwkeurig de gegevens in. Daarna kunnen autobedrijven een bod doen op uw auto. Als het bod interessant is voor u dan kunt u akkoord gaan en direct uw auto verkopen.

De dagwaarde wordt op een aantal zaken gebaseerd:

  • Merk en model
  • Type/uitvoering
  • Opties
  • Kilometerstand
  • Onderhoudsgeschiedenis
  • Schade
  • Gebreken

Verzekering

Een auto met schade

In geval van een autoverzekering afsluiten bepaalt de dagwaarde van uw auto een rol in de hoogte van de verzekeringspremie. Bij een auto met een hoge dagwaarde zal de verzekering ook meer moeten uitbetalen. Dit kan afhankelijk zijn van het type verzekering en verzekeraar.

Let op: de dagwaarde van uw auto staat los van de verkoopprijs van uw auto

Auto verkoop

De dagwaarde bij een auto verkoop kan ook een rol hebben. Uiteraard kun je vragen wat de gek er voor geeft maar de dagwaarde staat hier soms los van. Een online taxatie wijst vaak ook uit wat de dagwaarde is bij een particuliere verkoop of een garage verkoop.

Auto verkopen aan particulier of andere partij

Bij een particuliere auto verkoop is het bedrag van de auto vaak wat hoger. Het is uiteraard net wat men de auto waard vindt. Een garagebedrijf kijkt vaak naar de andere kant van het verhaal. Voor hun is een auto een auto. De emotionele waarde van de verkopende partij speelt geen rol.


Hoe verkoop ik mijn auto? Particulier verkopen heeft soms ook haken en ogen. Je moet een contract opstellen welke beide partijen moeten ondertekenen. Ook heb je altijd het risico dat men terug komt met de auto of verhaal komt halen bij verborgen gebreken. Het voordeel kan zijn dat je in deze situatie net iets meer voor je auto krijgt.


Een auto verkopen aan een garagebedrijf, autohandelaar of autoveiling levert je wellicht iets minder geld op maar ook ben je direct van de mogelijke risico's af die bij een particuliere verkoop van toepassing kunnen zijn.

Onderzoek doen

Het is van belang om te weten wat de inkoopprijs voor handelaren is voor u huidige auto. Hoe gaat u te werk? Rij even langs de merkdealer en vraag wat ze voor u auto willen geven zonder inruil. De verkoper zal hoogstwaarschijnlijk vertellen dat ze geen belang hebben in jouw auto. Maar ze durven u eigenlijk de lage inkoopprijs niet te vertellen. Hun advies zal zijn om uw auto op bijvoorbeeld marktplaats uw auto te koop te zetten met een te hoge verkoopprijs die uw waarschijnlijk niet kunt krijgen. Maar ze hebben een verwachting bij u gecreƫerd die de moeite waard is om te proberen. Sommige verkopers zullen ook eerlijk zijn en bieden de inkoopprijs. Zij zullen er dan ook eerlijk over zijn en vertellen dat ze er goed aan willen verdienen. Hun werkgever heeft immers een showroom die betaald moet worden en dat stukje zit in de marge verwerkt.

Nu de inkoopprijs bekend is, kunt u gaan kijken waarvoor uw type auto te koop staat op het internet. Kijk bijvoorbeeld op gaspedaal. Hier staan de meeste auto's op en daardoor is het een geschikte website om de prijs te vergelijken. Maak tijdens het zoeken vooral NIET de fout die de meeste mensen maken door alle opties en accessoires aan te vinken. Meer dan de helft van de verkopers vinkt namelijk niet alles aan tijdens het aanbieden van hun auto waardoor auto's niet in de zoekresultaten staan. De opties die vooral van belang zijn om aan te vinken zijn indien aanwezig: Navigatie (Ingebouwd), Airco, Lederen bekleding, Panoramadak en/of Automaat.

Zodra u de gegevens hebt ingevuld en de resultaten naar voren komen kunt u zien vanaf hoeveel jouw type auto bij autobedrijven te koop staat, autobedrijven kunnen iets meer vragen dan een particulier. Zij moeten namelijk rekening houden met bijvoorbeeld de afschrijving i.v.m. sta tijd, personeel, een auto die ze moeten inruilen, advertenties en een groot pand. Dit zit allemaal bij de vraagprijs in.

Let op: Er zijn systemen waarbij u alleen uw kilometerstand en kenteken in hoeft te vullen en vervolgens komt er dan een waarde uit. Dit zal nooit de waarde van uw auto zijn. Trap hier nooit in.

Reacties

Laat een reactie achter